top of page

Hoe je cyclus je voedingspatroon beïnvloedt

  • Aurélie De Jong
  • 16 jun 2023
  • 2 minuten om te lezen

Onze hormonen schommelen gedurende onze menstruatiecyclus, wat een invloed heeft op onze gemoedstoestand, ons energieniveau, onze lichaamstemperatuur en op onze honger en verzadiging. Daarom is het ook heel normaal dat we ons anders voelen en andere eetgewoonten hebben in de verschillende fasen van onze cyclus.



De menstruatiecyclus


Onze cyclus is opgedeeld in twee delen: de folliculaire fase en de luteale fase, gescheiden door de ovulatie. Deze cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar kan variëren van persoon tot persoon en tussen 20 en 40 dagen duren.


De folliculaire fase start met de menstruatie, waarbij zowel oestrogeen als progesteron laag zijn. Vervolgens begint het oestrogeen gehalte te stijgen. Deze piekt net voor de ovulatie, ongeveer op dag 14, waarbij het luteïniserend hormoon een eisprong veroorzaakt.


De luteale fase begint na de ovulatie. Het oestrogeen gehalte daalt en progesteron stijgt. In de laat luteale fase dalen zowel oestrogeen als progesteron verder (tenzij een zwangerschap optreedt) en start de menstruatie.




Hoe beïnvloedt je cyclus je eetpatroon?


Tijdens deze verschillende fasen in de menstruatiecyclus hebben we verschillende noden aan energie en zelfs aan voedingsstoffen. Tijdens de menstruatie hebben we bijvoorbeeld een verhoogde nood aan ijzer door het bloedverlies.


In de luteale fase is er een stijging in ons rustmetabolisme oftewel in hoeveel calorieën ons lichaam in rust nodig heeft. Tijdens deze fase past je lichaam zich dan ook aan en krijgen we meer honger. Cravings voor voedingsmiddelen hoog in vet of koolhydraten zijn hier dan ook heel normaal. Ik ben waarschijnlijk niet de enige die alleen maar zin heeft in chocolade de week voor mijn menstruatie.


Tijdens de menstruatie hebben we vaak last van vervelende symptomen en vermoeidheid, waardoor voeding hier soms wel als copingmechanisme gebruikt wordt. We houden ook meer water vast en voelen ons vaak opgeblazen of zelfs geconstipeerd vlak voor of tijdens de menstruatie.


In de tweede helft van de folliculaire fase en rondom de ovulatie is onze honger lager, ons energieniveau hoger en hebben we minder last van cravings.


Als je jezelf dus slecht voelt over je cravings of hongergevoel, weet dan dat dit een heel normaal effect is van je schommelende hormoonspiegels. Door je cyclus bij te houden, kan je hier misschien iets bewuster mee omgaan en wat liever zijn voor jezelf tijdens deze periodes.



 

Referenties:

Comments


bottom of page