De voordelen van een goede maaltijdplanning
- Aurélie De Jong
- 13 sep 2022
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 2 dec 2022
In september voelen we de drukte weer direct toenemen. Ook al hebben we meer een vast ritme, vaak zijn we toch gehaast en is het stressen om op tijd op het werk, op school of naar hobbies etc. te geraken. Daarnaast komt elke dag dezelfde vraag terug: "wat eten we vanavond?".
Om op deze vraag altijd een antwoord klaar te hebben, is het nuttig om een maaltijdplanning te maken. Zo weet je niet alleen op voorhand wat je wanneer gaat eten, maar moet je hier ook niet meer over nadenken op drukke dagen. Maak je planning alvast in het weekend of wanneer je daar wel tijd voor hebt en zet de rest van de week stressvrij gezonde maaltijden op tafel.

Een goede maaltijdplanning heeft een heleboel voordelen, die je hieronder kan ontdekken.
Bespaar tijd
Elke dag bedenken wat je wilt klaarmaken kost niet alleen moeite, maar ook tijd. Vaak haasten we ons nog even naar de supermarkt voor de ingrediënten en kunnen we daarna pas starten met koken. Dat lijkt allemaal niet zo lang te duren, een half uurtje misschien, maar reken maar eens uit hoeveel tijd dit, je kost op een hele week. Eén keer naar de supermarkt kunnen gaan voor een hele week bespaart je zo veel tijd, ook al duurt dat bezoek waarschijnlijk iets langer. Dat kan natuurlijk alleen maar als je op voorhand een planning maakt voor de maaltijden van die week.
Je kan ook nog extra tijd winnen door maaltijden op voorhand te bereiden of restjes te voorzien als lunch of avondmaal de volgende dag. Plan zulke dingen in op dagen waarop je weinig of geen tijd hebt om te koken.
Bespaar geld
Ik moet je waarschijnlijk niet vertellen dat take-away's of kant-en-klare maaltijden veel meer kosten dan een zelfgemaakt gerecht. Door een goede planning te maken en je hieraan te houden, bespaar je dus ook een hoop geld.
Bovendien houden we ons gemakkelijker aan een budget als we maar één keer naar de supermarkt gaan. Door het volledige bedrag voor een week in één keer te horen, voelt het al snel duurder aan en is de kans klein dat je nog extra uitgaven gaat doen. Ook de verleiding voor promo's of kassakoopjes die je elke keer tegenkomt tijdens het winkelen is zo kleiner.
Eet gezonder en meer gevarieerd
Natuurlijk maken we het onszelf liefst zo gemakkelijk mogelijk en koken we vaak dezelfde maaltijden regelmatig opnieuw. Zorg er echter wel voor dat je hierdoor de variatie in je eetpatroon niet verliest! Een eetpatroon moet namelijk ook gevarieerd zijn om gezond te zijn, zodat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt.
Door een weekmenu op te stellen heb je een goed overzicht over hoe gevarieerd je eetpatroon is. Je kan bewuster kiezen om af te wisselen in de ingrediënten die je gebruikt. Kies voor allerlei soorten groenten en fruit, kook met meerdere graanproducten en wissel vlees, vis en veggie af - of indien je volledig veggie eet, de soorten vleesvervangers.
Voorkom voedselverspilling
Je hebt vast al wel eens voor je koelkast gestaan en gedacht "oei, zoveel groenten, fruit of andere producten die vervallen zijn". We gooien bijzonder veel voedingswaren weg in België. Vaak omdat we niet opgebruiken wat we kopen of de restjes van maaltijden uiteindelijk toch niet opeten.
Met een efficiënte maaltijdplanning kan je hier rekening mee houden, om voedselverspilling te voorkomen. Kies binnen een week voor maaltijden die eenzelfde ingrediënt gebruiken, zodat de volledige verpakking opgeraakt (bv. een volledige witte kool krijg je misschien niet in één maaltijd opgebruikt, maar wel als je later die week ook soep op de planning hebt staan). Of plan restjes in als lunch als je weet dat je vaak een portie over hebt.
Voedselverspilling is niet alleen jammer voor je eigen portemonnee (dus nog een manier om geld uit te sparen!), maar ook voor het milieu en de voedselzekerheid.
Hoe stel je zo'n maaltijdplanning op?
Als jij nu ook wilt weten hoe je zo'n maaltijdplanning opstelt en van al deze voordelen kan profiteren, bekijk dan zeker mijn Mealplanning Masterclass eens. Daarin leer je hoe je een gevarieerd en gezond weekmenu opstelt en deze planning aanpast aan jouw noden (& die van jouw gezin)!
Comments